- Malaysia Airlines er teknisk konkurs, og må kutte med 6000 ansatte dersom selskapet skal kunne overleve på sikt, det sier den nye tyske toppsjefen Christoph Mueller. 

Den nye tyske toppsjefen Christoph Mueller (Kilde: malaysiaairlines.com)
Den nye tyske toppsjefen Christoph
Mueller (Kilde: malaysiaairlines.com)

Den nye tyske toppsjefen Christoph Mueller som ble hentet inn 1. mai for å redde Malaysia Airlines fra kollaps, sier ifølge The Standard følgende om sine planer for at landets flaggbærer skal overleve;

- Dersom flyselskapet skal kunne overleve og komme seg bort fra røde tall, må selskapet kutte 6000 ansatte. 

Foruten den omfattende nedbemanningen, må selskapet trimme sitt rutenettverk, en omstrukturering av organisasjonen og selskapets virksomhet må gjennomføres, og flyselskapets merkevare må oppgraderes.

"The Terminator"

Mueller, som har som tidligere har gjennomført kraftige nedskjæringer i blant annet det irske Aer Lingus og Belgiske Sabena, har gitt han tilnavnet "The Terminator"

- Vi er teknisk konkurs og nedgangen i ytelse startet lenge før de tragiske hendelsene i 2014, med henvisning til de to dødelige katastrofene som rystet flyselskapet i fjor, sa Christoph Mueller til reportere da han offentliggjorde sine kraftige spareplaner.

Det første skrittet som “The Terminator” gjorde var å sende oppsigelsesbrev til de rundt 20.000 ansatte, hvor nye kontakter kun vil bli tilbudt til 14.000 av de ansatte.

Den 52-årige toppsjefen skal frem til 1. september finne frem til hva som skal bli flyselskapets “nye merkevare”, i dette vil trolig selskapet få en ny “identitet”, som inkluderer ny logo samt nytt utseende.

Foruten kraftig kutt i staben, er Malaysia Airlines ventet å trimme ulønnsomme langdistanseruter, men Mueller sa disse planene ennå ikke kan utleveres av konkurransemessig årsaker, ifølge The Standard.

Da Mueller gjennomførte de kraftige sparetiltakene i Air Lingus, fikk aksjeverdien på selskapet en tredobling, og den nye forretningsmodell han bygget opp ga over en periode på fire år ett driftsresultat på totalt 236 millioner euro.

Selv skal han i 2014 ha fått en betalingspakke på 1.5 millioner euro, for jobben han utførte i Air Lingus.