82 % mener at maten er viktig for valg av reisemål. Mest populært er italiensk mat, etterfulgt av gresk, spansk, thailandsk og fransk mat. Minst populært er egyptisk, sørafrikansk, karibisk og søramerikansk mat. Dette viser Tickets Respons Analyse-undersøkelse. (foto:mynewsdesk.com)

Tapas, italiensk pasta, gresk souvlaki eller pad thai? Å spise godt er en viktig ingrediens i nordmenns ferieopplevelser. Så viktig at 82 prosent oppgir at maten påvirker valg av reisemål. 24 prosent mener maten er veldig viktig og 58 prosent mener at maten er ganske viktig når de velger hvor de skal reise.

- God mat på utenlandsreisen er viktig for ferieopplevelsen. Favoritten blant nordmenn er italiensk mat og vi ser at mange reiser til Italia i sommer. Det er en økning i antall reisende både til storbyer, og til sol-og bad reisemål som for eksempel Sardinia og Sicilia, sier Ellen Wolff Andresen, markedssjef i Ticket.

Italia og Hellas er favoritter

På topp ligger Italia og Hellas som er de mest populære matlandene. Disse har derfor en konkurransefordel sammenlignet med mange andre land når det gjelder å lokke til seg reisende.

- Om du ønsker å reise på safari spiller det knapt noen rolle om italiensk mat er din favoritt, men om du vil reise til sol-og bad ved Middelhavet er det stor sannsynlighet for at maten gjør at du velger Italia fremfor Hellas eller Spania, sier Andreseni en pressemelding.

Minst populært er Egypt

Mist populært i matsammenheng er Egypt. Ingen i undersøkelsen oppgir egyptisk mat som sin favoritt. Det behøver ikke å bety at nordmenn ikke liker egyptisk mat, bare at de har andre favoritter.

- Egypt har mange andre fordeler som turistland at maten ikke spiller en så stor rolle. Et varmt klima på vinteren i kombinasjon med relativt kort flytid og strender med fantastiske snorklingsmuligheter er andre ting som lokker. At det nå er færre som reiser til Egypt har så klart ikke å gjøre med maten, men heller med urolighetene i regionen, sier Wolff Andresen.

TOPPLISTE – Hvilket land har best mat

 1. Italia (19 prosent)
 2. Hellas (10 prosent)
 3. Spania (8 prosent)
 4. Thailand (8 prosent)
 5. Frankrike (8 prosent)
 6. USA (5 prosent)
 7. Tyrkia (4 prosent)
 8. Tyskland (4 prosent)
 9. India (2 prosent)
 10. Kina (1 prosent)
 11. Japan (1 prosent)
 12. Sør-Amerika (1 prosent)
 13. Karibien (1 prosent)
 14. Sør-Afrika (1 prosent)
 15. Egypt (0 prosent)

Kilde: Reisebyrået Tickets Respons Analyse-undersøkelse. Undersøkelsen er riksrepresentativ og har 1038 respondenter. 24 prosent oppgir at de ikke vet hvilken mat de mener er best. 2 prosent oppgir at ingen av landene er favoritter.

Hvor viktig eller uviktig er maten på reisemålet du velger?

 • Veldig viktig 24 prosent
 • Ganske viktig 58 prosent
 • Ganske uviktig 12 prosent
 • Veldig uviktig 3 prosent
 • Vet ikke 2 prosent

Kilde: Reisebyrået Tickets Respons Analyse- undersøkelse, som er riksrepresentativ og har 1038 respondenter.